Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak też nadzwyczajnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z odpowiednią porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin bądź jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Pomocniczym pozytywem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu