Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
kuchnia polska Kraków rezerwacja
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – turyści z reguły wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o wiele odpowiedniej zaznajomić Kraków i jego okolice.