Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie jedzenie

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. zajrzyj Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film